Hodowla winorośli oraz produkcja wina to tradycyjne zajęcie związane z regionem lubuskim od kilku stuleci. Obecnie lubuskie wina oraz miody powstają w winnicach i gospodarstwach rodzinnych, które zachwycą turystów atmosferą i uwiodą smakiem lokalnych dań i trunków. Na szlaku znajdziemy nie tylko winnice i pasieki, ale również muzea, hotele i gospodarstwa agroturystyczne. Turystyka kulturowa, kulinarna i aktywna to połączenie, które uwiedzie niejednego konesera. Tradycją regionu jest również coroczne święto wina i winiarzy rozpoczynające się zwykle w pierwszym tygodniu września w Zielonej Górze. Podczas obchodów Winobrania miasto oraz obiekty na Szlaku Wina i Miodu tętnią życiem. Gościnni właściciele winnic zapraszają turystów, pragnących poznać tajniki hodowli winogron oraz produkcji wina. Warto wyruszyć na LUBUSKI SZLAK WINA I MIODU!
Zadanie publiczne jest współfinansowane ze środków otrzymanych z Urzędu Marszałkowskiego województwa lubuskiego