Wystartował Festiwal Jedzenia w Zielonej Górze

Zielonogórska gastronomia tłumnie odpowiedziała na nasz apel: do Festiwalu Jedzenia zgłosiły się aż 32 lokale. Są wśród nich restauracje, puby, kawiarnie, cukiernie, pizzerie.

Każdy ze zgłoszonych lokali przygotował danie specjalne lub zestaw za jedyne 25 zł. Zielonogórzanie mogą je już zamawiać z dostawą do domu lub na wynos – wystarczy wejść na stronę https://www.festiwaljedzenia.pl, wybrać interesującą propozycję i zamówić ją, kontaktując się bezpośrednio z restauracją.

Festiwalowe menu jest bardzo różnorodne. Lokale zgłosiły dania kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie, jak udko kacze konfitowane w winie rioja z maślanym purée, kuchni europejskiej, jak pierogi z hiszpańską kiełbasą chorizo i prażonymi orzechami włoskimi, a nawet kuchni orientalnej, m.in. ramen shoyu na bazie bulionu wołowego z pierożkami gyoza czy pad thai z kurczakiem. Coś pysznego znajdą dla siebie zarówno fani kuchni roślinnej (skrzydełka z boczniaka podawane z ryżem, wegańskim sosem pomidorowym i sałatką), a także mięsnej (żeberka sous-vide w sosie BBQ z pieczonymi ziemniakami). Czas na wielką ucztę!

Festiwal trwa od 8 maja do odwołania.

Organizatorem wydarzenia jest Bidfood Farutex – wiodący dostawca rozwiązań i produktów spożywczych dla branży gastronomicznej.

Zadanie publiczne jest współfinansowane ze środków otrzymanych z Urzędu Marszałkowskiego województwa lubuskiego